Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Είναι χειρουργική επέμβαση με την οποία αντικαθίσταται η αρθρική επιφάνεια της κοτύλης ή η κεφαλή του μηριαίου οστού ή και τα δυο. Μεταλλικές προθέσεις τοποθετούνται είτε ενσφηνώνοντας τες είτε με βοήθεια βιολογικού τσιμέντου στην άρθρωση του ισχίου  η οποία έχει φθαρεί.

 

Η αρθροπλαστική του ισχίου ενδείκνυται σε ασθενείς με :

α. Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

β. Τραυματική αρθρίτιδα

γ. Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής

δ. Ρευματοειδή αρθρίτιδα

ε. Όγκους

Όταν η ποιότητα ζωής του ασθενούς επηρεάζεται, όταν χάνεται η δυνατότητα εργασίας ή ακόμη και αναψυχής και ο πόνος δεν υποχωρεί πλέον με αναλγητικά, φυσιοθεραπείες και ανάπαυση, τότε η ολική αρθροπλαστική του ισχίου κρίνεται απαραίτητη.

Εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη μέθοδος. Ελάχιστα επεμβατική, μικροαρθροπλαστική ισχίου. Μέθοδος η οποία είναι αναίμακτη και η οποία δεν τραυματίζει τένοντες και μύες γύρω  από την άρθρωση (Super path total hip replacement). Η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρή τομή  μήκους περίπου 5 cm με το μικρότερο δυνατό πόνο μετεγχειρητικά και ο ασθενής επιστρέφει σε πολύ μικρότερο χρόνο στις καθημερινές του δραστηριότητες απαλλαγμένος απ΄την πάθηση του.

Μερικές ώρες μόνο μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται και μπορεί να περπατήσει. Αποχωρεί απ΄το νοσοκομείο δυο ήμερες μετά την επέμβαση.

Μάθε περισσότερα Τι είναι αρθροσκόπηση; Επικοινωνία Ιωάννης Τσώλος Προφίλ