Ρήξη μηνίσκου
Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην κατανομή των φορτίων στο γόνατο. Λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως "αμορτισέρ" ανάμεσα στα δύο μεγάλα οστά της άρθρωσης του γόνατος, την κνήμη και το μηριαίο. Έχουν ινοχόνδρινη σύσταση και μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους. Η ρήξη του μηνίσκου αντιπροσωπεύει μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στο γόνατο. Ο μηνίσκος έχει πτωχή αιμάτωση και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να επουλωθεί αυτόματα. Η ρήξη του μηνίσκου η οποία μπορεί να είναι μερική ή ολική χωρίζεται σε δύο κατηγορίες : Την τραυματική ρήξη και την εκφυλιστική. Η τραυματική ρήξη μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε νέα και δραστήρια άτομα. Στην εκφυλιστική ρήξη οι ασθενείς είναι τις περισσότερες φορές πάνω από πενήντα ετών. Είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης και φθοράς του μηνίσκου.
Διάγνωση ρήξης μηνίσκου
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο ορθοπεδικός μπορεί μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού να διαγνώσει την ρήξη του μηνίσκου. Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί η ρήξη αλλά και για την διερεύνηση συνδεσμικών ή χόνδρινων βλαβών στο γόνατο.
Θεραπεία ρήξης μηνίσκου
Ο ορθοπεδικός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ηλικία, τα συμπτώματα και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στη συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζεται φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και αποφόρτιση του σκέλους. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. Χειρουργική αντιμετώπιση σημαίνει αρθροσκόπηση του γόνατος. Η αρθροσκόπηση είναι ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική κατά την οποία μέσω πολύ μικρών οπών στο δέρμα εισάγονται στην άρθρωση του γόνατος εργαλεία μεγέθους χιλιοστών με τα οποία είτε αφαιρείται-ομαλοποιείται το τμήμα του μηνίσκου που έχει υποστεί την βλάβη είτε πραγματοποιείται συρραφή της ρήξης. Ο ασθενής παραμένει στο χώρο του νοσοκομείου για λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.
Η μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με το είδος της ρήξης. Ο ασθενής τις περισσότερες φορές μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 3-4 ημέρες.