Συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου ή παγωμένος ώμος

Η συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου ή παγωμένος ώμος όπως είναι πιο ευρέως γνωστή η ονομασία της, είναι μια πάθηση η οποία έχει να κάνει με το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου. Συγκεκριμένα μειώνεται  η δυνατότητα κίνησης της άρθρωσης με άμεσο αποτέλεσμα την δυσκαμψία και τον πόνο. 

Αίτια
Μια από τις κύριες αιτίες είναι η δημιουργία συμφύσεων πέριξ της άρθρωσης. Παρατεταμένη και χρόνια φλεγμονή στην περιοχή "δημιουργεί" αυτές τις συμφύσεις. Ένας τραυματισμός της άρθρωσης στο  παρελθόν μπορεί να είναι άλλη μια σημαντική αιτία. Η πάθηση συναντάται συχνότερα σε διαβητικούς ή σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ιστορικό θυροειδοπάθειας. Πολλές δε περιπτώσεις συμφυτικής θυλακίτιδας είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Πώς εκδηλώνεται
Η κυριότερη εκδήλωση κλινικά της πάθησης είναι η σημαντική δυσκαμψία του ώμου όπως και ο οξύς πόνος. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεραπεία
Μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική δηλαδή αρθροσκόπηση του ώμου. Συντηρητική αντιμετώπιση σημαίνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα φάρμακα ,εγχύσεις (ενέσεις) κορτικοστεροειδών και φυσιοθεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία της πάθησης είναι πάντα χρονοβόρα και δεν εγγυάται και την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

Σχεδόν οριστικά αποτελέσματα καταφέρνει η χειρουργική αντιμετώπιση. Χειρουργική αντιμετώπιση στην περίπτωση του παγωμένου ώμου σημαίνει αρθοσκόπηση. Μέσω πολύ μικρών τομών εισάγονται στην άρθρωση του ώμου εργαλεία και κάμερες διαστάσεων μερικών χιλιοστών με τη βοήθεια των οποίων ο ορθοπεδικός πραγματοποιεί καθαρισμό και λύση των συμφύσεων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού αμέσως (την ίδια κιόλας ημέρα) ο ασθενής ανακουφίζεται και ο ώμος αποκτά την ίδια σχεδόν κίνηση που είχε πριν τo πρόβλημα. 

Μάθε περισσότερα Θεραπεία Ώμου Επικοινωνία Ιωάννης Τσώλος Προφίλ